Aktivnosti:Snimke s međunarodne konferencije “Arhivi odozdo”

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Konferencija na temu brige o organizacijskom pamćenju održala se u četvrtak, 16. studenog 2023. u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu.

Snimke s međunarodne konferencije “Arhivi odozdo”

27.11.2023.

Konferencija "Arhivi odozdo" okupila je zainteresirane dionike u području arhiviranja i arhiva zajednice, organizacije civilnog društva, javne institucije, akademsku zajednicu i širu javnost.

Konferencija na temu brige o organizacijskom pamćenju održala se u četvrtak, 16. studenog 2023. u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu, a okupila je više od 50 domaćih i međunarodnih stručnjaka i amatera u području arhiviranja i arhiva zajednice, više od 25 organizacija civilnog društva koje razvijaju svoje arhive, predstavnice Hrvatskog državnog arhiva i javnih ustanova, donositelje odluka na nacionalnoj razini, akademsku zajednicu te drugu stručnu i zainteresiranu javnost.

Konferenciju su organizirali Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva) i neformalna platforma nezavisnih arhiva i knjižnica (Documenta, Kuća ljudskih prava, Arhiv Srba u Hrvatskoj, Savez udruga Klubtura, Multimedijalni institut, Udruženje za razvoj kulture URK, Centar za dramske umjetnosti). Platforma je pokrenuta 2015. godine zbog marginaliziranog položaja organizacija civilnog društva u pravno-institucionalnom okviru arhivske djelatnosti, ali i neprepoznatosti tih aktivnosti u okviru razvoja civilnog društva. Od početka 2023. organizacijom okruglih stolova i sastanaka u različitim gradovima u Hrvatskoj, platforma nezavisnih arhiva i knjižnica proširena je na nove organizacije od kojih su neke sudjelovale na prvom panelu konferencije.

Na prvom su panelu govorile Natalija Havelka (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek), Maja Grubišić (Savez Roma u RH Kali Sara, Romski edukacijsko-kulturni centar, Zagreb), Ivana Francišković Olrom (Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode, Karlovac), Ana Kutleša (BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture, Muzej susjedstva Trešnjevka, Zagreb) te Tonči Kranjčević Batalić (Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split), a panel je moderirala Tea Kantoci iz Centra za dramske umjetnosti. Predstavnice i predstavnici organizacija konferenciju su otvorile primjerima arhiviranja djelovanja različitih zajednica (mirovni aktivisti 90-ih u istočnoj Slavoniji, romska manjina u Hrvatskoj, okolišni aktivisti u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, zagrebački kvart Trešnjevka u dvadesetom stoljeću, queer zajednica u Splitu i okolici) te zajedničkim izazovima s kojima se susreću sve organizacije kada počnu sustavno provoditi ove aktivnosti.

Snimka panela dostupna je na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=PAfteJ-ikM4

Na drugom su panelu posvećenom mogućnostima razvoja institucionalnog okvira za arhive zajednice te suradnje i podrške između javnog i civilnog sektora, o praksama prikupljanja gradiva, arhiviranja i sistematizacije unutar institucija govorile Elizabet Kuk (Hrvatski državni arhiv), Željka Miklošević (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska) i Jasna Jakšić (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), dok je Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske istaknula arhiv civilnog društva kao jednu od mjera predviđenih budućim Nacionalnim planom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva. Panel je moderirao Nikola Mokrović iz Documente.

Snimka panela dostupna je na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=iFIB5iy5s9k

Na konferenciji su predstavljeni i međunarodni primjeri institucionalizacije organizacijskih arhiva. Marta Michalska iz Centra za arhive zajednice (Centrum Archiwistyki Społecznej) iz Varšave predstavila je tu ustanovu u kulturi kao jedinstven primjer ulaganja u održivost i razvoj poljskih community arhiva (Centar ih broji preko 700) jer su ustanovu zajedno osnovali organizacija civilnog društva Osrodek KARTA i poljsko Ministarstvo kulture. Osim edukacijskih, izdavačkih i diskurzivnih programa koje provodi, Centar je razvio Otvoreni arhivski sustav, alat za katalogiziranje gdje arhivisti zajednice mogu učitati digitalne kopije svoje građe i detaljno ih opisati te koji je prilagođen osobama bez stručnog arhivskog znanja, a ipak im omogućuje profesionalno rukovanje svojom zbirkom. Predstavljanje je moderirala Ana Abramović iz Saveza udruga Klubtura.

Snimka predstavljanja dostupna je na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=T6GyI9pGg6E

Temporary Slovene Dance Archive/Začasni Slovenski Plesni Arhiv arhiv je slovenske plesne scene koji od 2012. godine u Ljubljani razvija povjesničar plesa, kustos i aktivist Rok Vevar. Otvoren javnosti za istraživačke, nekomercijalne svrhe, poluprivatni princip djelovanja obilježili su skroman start i prekarni uvjeti rada, unatoč kojima je Vevar formirao smjernice za arhiviranje i akumulirao građu koja premašuje kapacitete privatnog stana. Arhiv je od 2018. pod institucionalnim krovom Muzeja suvremene umjetnosti Metelkova. Od smještanja u muzej, arhiv je aktiviran kroz predavanja, vodstva, prezentacije, mentoriranje, izdavaštvo, okupljanje kolega i suradnika oko građe, te arhiviranja uživo koje izvodi sam Vevar čime je arhiv poprimio i performativnu dimenziju. Predstavljanje je moderirala Hana Sirovica iz Kurziva.

Snimka predstavljanja dostupna je na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=kZV8UrUrpoQ

Konferencija je održana u sklopu projekta "Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva" koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, organizacije koje vode community arhiv Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.

Projekt "Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva" podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.