AbcDNK:O nama

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Što je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture?

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture je arhiv zajednice koji brine o fizičkoj i digitalnoj građi nastaloj u polju nezavisne kulture u Hrvatskoj od početka devedesetih godina do danas. Fizička građa pohranjena je u klubu Booksa, a online arhiv sadrži katalog arhiviranih materijala, digitaliziranu građu te arhiv usmene povijesti. Centar je dio programa Abeceda nezavisne kulture kojeg vode udruge Kulturtreger i Kurziv kroz koji osim arhiviranja partneri organiziraju javna događanja, edukativne i zagovaračke aktivnosti te objavljuju dokumente vezane za polje nezavisnih arhiva.

Od 2011. u prostoru kluba Booksa u Zagrebu Centar radi kao otvoreni arhiv koji prikuplja tiskane materijale (časopisi, fanzini, novine, posteri, flajeri, programske knjižice, knjige, katalozi, brošure…), audio i video materijale (glazba i filmovi producirani na nezavisnoj sceni, dokumentarne snimke, radio emisije, umjetnički radovi…), fotografije, pressclippinge i promotivne dodatake (torbe, majice, bedževe…) nastale kroz rad organizacija, inicijativa i pojedinaca na nezavisnoj kulturnoj sceni. U Centru se ti materijali prikupljaju, obrađuju, čuvaju, katalogiziraju, digitaliziraju i prezentiraju te su na jednom mjestu trajno i besplatno dostupni na korištenje svoj zainteresiranoj javnosti. Online arhiv omogućava besplatno korištenje i pretraživanje materijala svim zainteresiranim.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture prvenstveno je namijenjen projektima udruga građana, umjetničkih organizacija, mreža i platformi, neformalnih grupa i inicijativa te umjetnika i pojedinaca koji djeluju i stvaraju u polju nezavisne kulture. U rad Centra direktno su uključene organizacije i umjetnici čiji se materijali u njemu arhiviraju, ali i šira zajednica - bilo doniranjem materijala iz svojih vlastitih arhiva, bilo pomaganjem u njihovom prikupljanju, arhiviranju, digitalizaciji i promociji. Svojim radom Centar ne nastoji samo sačuvati vrijedne materijale, nego potaknuti njihovo istraživanje i kritičko promišljanje, kao i daljnju umjetničku i kulturnu produkciju kroz produkciju izložbi, javnih tribina i konferencija te kroz volonterski i edukacijski program.

Centar prikuplja građu iz sljedećih područja: suvremena umjetnost (vizualna, filmska, izvedbena, književnost, glazbena itd.), urbana kultura, novi mediji i tehnologije, interdisciplinarni kulturni projekti, suvremene umjetničke, društvene i kulturne teorije i istraživanja, arhitektura i urbanizam, kulturne politike, edukativni programi iz navedenih područja.

U Centru se ne dokumentira građa koja se odnosi na religijske programe i projekte u organizaciji udruga ili drugih subjekata koje su u svojoj primarnoj orijentaciji religioznog karaktera, odnosno koji promiču pojedinu religiju. Također se ne dokumentira građa projekata političkih stranaka, odnosno organizacija koje promoviraju određenu političku opciju ili stranku. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture svojim se djelovanjem zalaže za poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, kritičnost i društveni angažman.


Tko ga vodi?

Udruga Kulturtreger

Udruga Kurziv


Kako se uključiti?

Svi zainteresirani mogu se uključiti u rad Centra bilo kroz volonterski i edukacijski program ili uključivanjem u druge aktivnosti Centra. Poziv za sudjelovanje u aktivnostima se redovito objavljuje na ovim stranicama te na facebook profilu. Ukoliko želite donirati materijale ili vas zanima istraživanje javite se izravno na naš email ispod.


Kontakt

centar.booksa[et]gmail.com