Aktivnosti:PDF: Fanzin "RETROVIZOR: fanzini u Hrvatskoj"

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

PDF: Fanzin "RETROVIZOR: fanzini u Hrvatskoj"

19.9.2018

Fanzin koji su izradili studenti/ce i volonteri/ke u Centru je dostupan za pregledavanje i preuzimanje!

U lipnju 2018. su studenti/ce i volonteri/ke uključeni u projekt Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture pripremili izložbu RETROVIZOR: fanzini u Hrvatskoj te predstavili svoje istraživanje domaće fanzinske scene. Kao integralni dio izložbe te način da na najpraktičniji i najdirektniji mogući način upoznaju fanzine, izradili su i vlastiti istoimeni fanzin. 

Možete ga pročitati i preuzeti [../../download/RetroV_final.pdf OVDJE]. 

 

Fanzin prati uobičajenu formu tipičnog punk fanzina pa tako sadrži uvodnik autor(ic)a, intervjue s kolektivom iz zagrebačkog skvota BEK, fanzinašima Mašom i Gajom i punk bendom Drotpad, strip, recenzije drugih fanzina, ali i tekstove o metodologiji izrade fanzina, povijesti domaće punk scene te mapu s popisom tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto. 

Izložba u sklopu koje je izrađen fanzin je bila otvorena 15. lipnja u Booksi u sklopu programa Booksa u parku, a više o izložbi te fotografije s otvorenja možete vidjeti ovdje.

Ovdje možete pogledati i video s otvorenja koji je snimila studentica Ivana Krijan

 

Izložbu su pripremili studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture: Katja OrlićRea DrvarMarija RojkoPero KusaloIvana JurčevićSanja TepšićEva TrstenjakVanja VukmanIvana KrijanMartina Novosel i Tamara Moslavac Kos, uz pomoć dizajnera Dejana Dragosavca Rute, voditeljice Centra Dunje Kučinac, Kulturpunkt.hr-a, kolege i kolegice iz Bookse Luke Ostojića i Ivane Dražić te kolega i kolegica fanzinaša i fanzinašica Maše BorovićEne JurovAne DumančićRine BarbarićSmelly Feet GuyMarka StrpićaTončija KožulaNikole Mokrovića i Branimira Gajčevića Gaje.

 

Izložba je nastala u sklopu projekta Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture, koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u partnerstvu s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i sve aktivnosti u njemu udruga Kulturtreger od 2011. godine vodi u partnerstvu s udrugom Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva.