Aktivnosti:Otvoreni razgovor o organizacijskom pamćenju

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Otvoreni razgovor o organizacijskom pamćenju

12.10.2023

Treći otvoreni razgovor u sklopu projekta “Zajedno smo jači - znanjem protiv krize” bavio se potrebama, preprekama i dobrim praksama očuvanja i prenošenja organizacijskog pamćenja.

U utorak, 10. listopada 2023. održan je treći otvoreni razgovor u sklopu projekta “Zajedno smo jači - znanjem protiv krize”, usmjerenog na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u području sistematiziranja i dokumentiranja vlastitog rada. Tema ovog otvorenog razgovora bila su upravo iskustva organizacija civilnog društva u kulturi, kako onih koje su tek započele ove procese, kao i onih koje su već razvile specifična znanja i vještine u prikupljanju i očuvanju organizacijskog pamćenja. U otvorenom razgovoru sudjelovale su predstavnice Centra za dramsku umjetnost i Autonomnog kulturnog centra Attack koje kroz projekt “Zajedno smo jači” provode aktivnosti prikupljanja i dokumentiranja građe o dugogodišnjem djelovanju njihovih organizacija. Razgovoru su se pridružili i predstavnici Udruženja za razvoj kulture “URK” koji svoju digitalnu i fizičku bazu gradi još od konca 90-ih godina te predstavnici mreže Clubture koja razvija arhivske prakse organizacija nezavisne kulture uz pomoć Wikimedija platformi. 

Pored rekapitulacije rada u području digitalizacije i arhiviranja organizacijskog gradiva, sudionici razgovora podijelili su prepreke s kojima se pritom najčešće susreću, kao i potrebe koje moraju zadovoljiti kako bi taj rad bio održiv. Naime, kao što opetovano pokazuju čak i iskustva organizacija koje služe primjeri dobrih praksi, većina udruga, kolektiva i pojedinaca koji djeluju u nezavisnom kulturnom sektoru nemaju uvjete za razvoj održivih i trajnih praksi očuvanja svog organizacijskog pamćenja. Pored nedostatka prostornih kapaciteta, financijski izvori koji osiguravaju podršku ovim praksama su rijetki i nedostatni da pokriju svu građu i omoguće kontinuirano bilježenje i sustavno čuvanje materijala koje organizacije proizvode svojim djelovanjem. Stoga se arhivske prakse većine organizacija civilnog društva, pa tako i sudionika ovog otvorenog razgovora, većinski zasnivaju na entuzijazmu pojedinaca, bilo da je riječ o zaposlenicima ili volonterima. 

Rješenja za detektirane prepreke i iskazane potrebe prepoznaju se u kolektivnom djelovanju civilnog društva prema unaprjeđenju uvjeta za sustavno bilježenje organizacijskog pamćenja te očuvanja praksi i znanja koje su se do sada stekle kako bi ih mogli prenijeti na mlađe generacije zaposlenika i suradnika te podijeliti sa svojom zajednicom.

 

Razgovor je održan u sklopu projekta "Zajedno smo jači - znanjem protiv krize" koji provodi Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u svojstvu koordinatora s partnerima Art radionicom Lazareti (ARL), Centrom za dramsku umjetnost (CDU), Kurzivom – Platformom za pitanja kulture, medija i društva te Autonomnim kulturnim centrom Attack!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 490.680,27 kn od čega se 417.078,23 kn osigurava iz proračuna EU, a 73.602,04 kn iz državnog proračuna. Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.