Aktivnosti:Okrugli stol Arhivi odozdo: Organizacijsko pamćenje u Puli

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Okrugli stol Arhivi odozdo: Organizacijsko pamćenje u Puli

27.10.2023.

O potrebama i resursima organizacija civilnog društva za očuvanje organizacijskog pamćenja ragovarat ćemo s Zuzanom Hoti-Radolović (Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre) i Marinom Jurcanom (Metamedij - Udruga za razvoj audio-vizualne umjetnosti).

U petak, 3. studenog 2023., s početkom u 12 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održat će se okrugli stol Arhivi odozdo: Organizacijsko pamćenje u Puli. Ovaj javni forum dio je šireg projekta, Arhivi odozdo – organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva.

S moderatoricom Matijom Mrakovčić razgovarat će Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Marino Jurcan iz Udruge za razvoj audio-vizualne umjetnosti-Metamedij, uz pozvane predstavnike organizacija civilnog društva, ustanova i institucija, Državnog arhiva i Grada Pule.

Posljednjih godina organizirano civilno društvo u Hrvatskoj prepoznaje potrebu za očuvanjem organizacijskog pamćenja i sistematiziranjem znanja. Riječ je o kvalitativno novoj potrebi nastaloj tridesetogodišnjim djelovanjem organiziranog civilnog društva. Potreba za sustavnim dokumentiranjem, prikupljanjem, čuvanjem, digitaliziranjem i korištenjem arhivske građe o djelovanju civilnog društva, međutim, nije prepoznata ni u pravno-institucionalnom okviru arhivske djelatnosti niti u pravno-institucionalnom okviru razvoja civilnog društva.

Organizacijsko pamćenje odnosi se na materijalno i nematerijalno gradivo koju određena organizacija civilnog društva prikuplja tijekom svog rada, ne kao zakonsku obvezu (administrativna i financijska dokumentacija), već kao dokaz njenog rada te posljedično utjecaja na razvoj različitih zajednica iz područja njihova djelovanja. Radi se o arhiviranju praksi i znanja akumuliranih tijekom godina djelovanja, reprezentiranih u različitim formatima te tijekom aktivnosti proizvedenih materijala koji odgovaraju na potrebe zajednice koja je često sudjelovala u njihovoj izradi.

Okrugli stol u Puli ujedno je dio nastojanja neformalne platforme nezavisnih arhiva i knjižnica za promjenom položaja nezavisnih, izvaninstitucionalnih, organizacijskih arhiva. Platformu za sada čine Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Documenta, Centar za dramsku umjetnost, Kuća ljudskih prava, Savez udruga Clubture, Arhiv Srba u Hrvatskoj, Udruženje za razvoj kulture URK te Multimedijalni institut.

Okrugli stol se održava u sklopu projekta “Arhivi odozdo – organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva” koji provode organizacije koje vode community arhiv Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, udruge Kulturtreger i Kurziv.

Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.