Aktivnosti:Održan okrugli stol o arhiviranju rada civilnog društva u Dubrovniku

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Održan okrugli stol o arhiviranju rada civilnog društva u Dubrovniku

24.4.2023.

O potrebama i resursima organizacija civilnog društva za očuvanje organizacijskog pamćenja razgovarali smo s Srdjanom Cvijetić (Art radionica Lazareti) i Ivanom Grkeš (Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku)

Na okruglom stolu održanom u petak, 21. travnja 2023. u 12 sati u Art radionici Lazareti, gdje su uz predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika, Državnog arhiva u Dubrovniku i Dubrovačke razvojne agencije, o potrebama i resursima organizacija civilnog društva u području prikupljanja, bilježenja, dokumentiranja i arhiviranja svog rada i materijala od društvenog značaja govorile su Srdjana Cvijetić (Art radionica Lazareti) i Ivana Grkeš (Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku). Razgovaralo se o nedostatku stručnog znanja i usustavljenih procesa očuvanja arhivskog gradiva unutar organizacija civilnog društva, nepostojanju potrebnih materijalnih resursa da bi organizacije sustavno i adekvatno provodile ove aktivnosti, mogućim suradnjama s javnim ustanovama i institucionalnim arhivima, međusektorskoj i unutarsektorskoj suradnji koja bi mogla povoljno utjecati na dijeljenje resursa, znanja i praksi dostupnih unutar organizacija i javnih tijela.

Razgovor je moderirala Matija Mrakovčić iz udruge Kurziv odnosno Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, jedinog community arhiva koji od 2011. sustavno prikuplja materijale proizvedene na izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni u Republici Hrvatskoj.


Okrugli stol u Dubrovniku ujedno je dio nastojanja neformalne platforme nezavisnih arhiva i knjižnica za promjenom položaja nezavisnih, izvaninstitucionalnih, organizacijskih arhiva. Platformu za sada čine Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Documenta, Centar za dramsku umjetnost, Kuća ljudskih prava, Savez udruga Clubture, Arhiv Srba u Hrvatskoj, Udruženje za razvoj kulture URK te Multimedijalni institut.

Okrugli stol održao se u sklopu projekta "Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva" koji provode organizacije koje vode community arhiv Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, udruge Kulturtreger i Kurziv. Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.