Aktivnosti:Memento dvostruke margine

Izvor: abcDNK
Skoči na:orijentacija, traži

Memento dvostruke margine

4.2.2019.

O umjetničkom radu i radu u kulturi razgovarali smo sa Selmom Banich i Ninom Gojić, autoricama istraživanja Kako žive umjetnice, nedavno pretočenog u istoimenu publikaciju.

Autor: Radio Student

U sklopu programa Oblikovanje izvedbe riječke udruge Prostor Plus, tijekom 2017. i 2018. godine izvedbena umjetnica Selma Banich i dramaturginja Nina Gojić provele su istraživanje o radnim i životnim uvjetima radnica u kulturi pod nazivom Kako žive umjetnice. Iz istraživanja u kojem je sudjelovalo preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okolice proizašla je istoimena publikacija, svojevrsni “organizacijsko-umjetnički memento” čiji centralni dio čini opsežna analiza ženskog rada u kulturi. Kako bi se njihova pozicija, ona dvostruke margine, učinila vidljivijom planirana je i izrada murala posvećenog ženama, no organizatorice nisu uspjele dobiti lokacijsku dozvolu koja bi omogućila da ova tema dobije trag i u javnom prostoru grada.

O rezultatima istraživanja i publikaciji Kako žive umjetnice te o materijalnim i nematerijalnim uvjetima rada u kulturi razgovarali smo s urednicama Selmom Banich i Ninom Gojić. Čuli smo i Tajanu Josimović iz udruge Prostor plus u sklopu koje se čitav projekt i odvio, te glumicu Aleksandru Stojaković Olenjuk koja je sudjelovala kao ispitanica, ali i autorica teksta u “radioničkom mementu”. Što se u njemu točno krije, poslušajte u emisiji Abeceda nezavisne kulture, emitiranoj na 26. prosinca 2018. na Radio Studentu.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.